Uw huis of bedrijfspand comfortabel en energiezuinig maken?
Vraag de Energie-Comfortcheck aan. Lees verder »

Ga naar nieuwbouw »

Warmteterugwinning uit douchewater

Met warmteterugwinning (WTW) uit douchewater, kan het energieverbruik voor warm tapwater tot 50% afnemen.

Energiebesparing 35 tot 50%

Douchen is weer helemaal terug van weggeweest. Vaker, langer en met meerdere stralen tegelijk. Maar behalve dat vaker en langer douchen meer water kost, kost het natuurlijk ook extra energie. Met warmteterugwinning (WTW) uit douchewater, kan het energieverbruik voor warm tapwater, afhankelijk van uw behoefte en de situatie, met 35 tot 50% afnemen.

Drie uitvoeringen

Er zijn drie uitvoeringen: de douchepijp, douchebak en douchegoot WTW. Bij woningen met een douche of badkamer op de begane grond is er geen ruimte voor een douchepijp. Voor die situaties bestaat een WTW-unit die in een speciale douchebak is opgenomen. Als een douchebak ongewenst is, kan een douchegoot met WTW-unit worden toegepast.

Douchepijp WTW-unit

De douchepijp WTW-unit, bestaat uit twee in elkaar geschoven buizen van ca. 2 m. lengte die verticaal onder de douchebak moet worden aangebracht. Het via de buitenste buis aangevoerde koude leidingwater, wordt verwarmd door het nog warme douchewater dat langs de wand van de binnenste buis naar de riolering stroomt. Het voorverwarmde leidingwater stroomt vervolgens naar het warmwatertoestel en/of de douche. Tijdens het douchen hoeft het warmwatertoestel dus minder te branden en bij een voorraadboiler kunt u langer douchen omdat er minder warm water uit gaat. Onderhoud is praktisch niet nodig.

Tip

Om water- en energiebesparend te douchen heeft u ook altijd een thermostaatkraan nodig. Het is bovendien comfortabeler.

Douchebak WTW-unit

Bij woningen met de douche of badkamer op de begane grond en etagewoningen, is geen ruimte voor een douchepijp. Voor die situaties bestaat een WTW-unit die in een speciale douchebak is opgenomen; dus alles-in-één. Maar de werking is in principe gelijk. WTW-units werken op basis van gelijktijdige stroming. Tijdens het douchen wordt de warmte uit het douchewater teruggewonnen. Bij het leeglopen van een bad stroomt er niet gelijktijdig koud water door de buis. Daarom mag de afvoer van een bad alleen op de WTW-unit worden aangesloten als er ook in het bad wordt gedoucht.

Prijsindicatie

De prijzen variëren van 500,- tot 580,- euro voor een douchepijp WTW-unit en 700,- tot 1.850,- euro voor een douchebak WTW-unit inclusief douchebak. Deze prijzen
zijn inclusief btw maar zonder montagekosten.