Energielabel

Alle huizen en gebouwen hebben in 2015 een energielabel ontvangen

energielabelBegin 2015 hebben alle eigenaren van woningen en gebouwen een voorlopig energielabel ontvangen. Het label geeft aan hoe energiezuinig een huis of gebouw is. Het voorlopige label kunt u zelf online omzetten in een definitief label. Bij verkoop, verhuur en oplevering is een definitief energielabel verplicht.

Definitief energielabel verplicht

Vanaf 1 januari 2015 is bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen een definitief energielabel verplicht. De notaris zal bij eigendomsoverdracht vragen naar het definitieve energielabel. Als u geen definitief energielabel heeft dan loopt u het risico op een boete. Die kan oplopen tot maximaal € 405,-. De Inspectie Leefomgeving en Transport van de Rijksoverheid controleert op de aanwezigheid.

Voorlopig energielabel omzetten in definitief label

Het voorlopige energielabel dat eigenaren van woningen en gebouwen in januari of februari 2015 kregen toegestuurd door de Rijksoverheid is slechts een inschatting gebaseerd op bouwjaar, type woning/gebouw en oppervlakte zoals die bekend zijn uit de gemeentelijke administratie. Gegevens die niet bekend zijn zoals achteraf aangebrachte isolatie bij de gevels of het dak, HR-dubbelglas, HR-ketel, zonneboiler of pv-panelen zijn niet meegenomen. Het voorlopige energielabel zal daarom vaak niet kloppen. Om een juist energielabel te krijgen kunt u het voorlopige label zelf online wijzigen en omzetten in een definitief energielabel. U moet dan bewijzen zoals bonnen en/of foto’s van achteraf aangebrachte energiebesparende maatregelen toesturen. Een erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens en overlegde bewijzen in orde zijn. Een definitief energielabel aanvragen of een bestaand label wijzigen kan op www.energielabelvoorwoningen.nl.

Kosten en geldigheid energielabel

Het voorlopige energielabel is gratis, het omzetten naar een definitief energielabel kost een paar tientjes. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

Hoe krijg ik een beter energielabel?

Het energielabel maakt inzichtelijk hoe groot de energiebehoefte van een woning of gebouw is. Het gaat dan om de energiebehoefte voor ruimteverwarming, warmtapwaterbereiding en ventilatie. Dat zijn immers de grootste kostenposten op de energierekening (totaal gemiddeld 75%). De energiebehoefte voor ruimteverwarming is afhankelijk van de isolatie (dak, gevels, begane grondvloer en ramen) en de energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie. Een label met energieklasse A is het zuinigst en G het minst. Wilt u weten wat de beste energiebesparende oplossingen zijn om een beter energielabel te krijgen? Dan is de gids Energie besparen het ideale hulpmiddel.

Voordelen energielabel

Het label is ingevoerd naar aanleiding van de Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen met als doel de energiebehoefte inzichtelijk te maken. Een huis of gebouw met een lage energiebehoefte zorgt voor meer comfort en – afhankelijk van het bewoners- en gebruikersgedrag – voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt een groen label (klassen A, B en C) vaak voor een hogere verkoopprijs (+3%) en een snellere verkoop (-24 dagen).

Huis verkopen en er dan blijven wonen

Je huis verkopen en er gratis blijven wonen? Hoe kan dit? Wanneer je woning overwaarde heeft, heb je hier op het eerste gezicht niet veel aan. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek.

Kan je je verhuurde woning verkopen?
Wellicht heb je een woning in bezit maar dat niet in gebruik wordt genomen door jezelf, en hebt besloten deze woning te verhuren aan particulieren. Later besluit je om het verhuurde huis te verkopen.Is dit eigenlijk wel mogelijk als je de woning al verhuurd?