Uw huis of bedrijfspand comfortabel en energiezuinig maken?
Vraag de Energie-Comfortcheck aan. Lees verder »

Nieuwbouw site »

Vergelijk de Eneco Toon en E-thermostaat van Essent en Nuon

Met smartphone en tablet bedienbare slimme thermostaten zijn een hype. Vergelijk de mogelijkheden en overtuig u van
de betere alternatieven van Danfoss en Honeywell, die pas écht meer comfort en energiebesparing bieden!

Essent en ICY E-thermostaat
Eneco Toon
Nuon E-thermostaat pakket
Danfoss Link CC
Honeywell evohome

Vergelijkingsoverzicht

ESSENT en ICY
E-thermostaat
ENECO
Toon
NUON
E-thermostaat
DANFOSS
Link CC
HONEYWELL
evohome
Verwarming regelen
Temperatuur per vertrek   Nee Nee Nee Max. 30 vertrekken Max. 12 vertrekken
Regelt moeilijke situaties   Nee Nee Nee Ja Ja
Vloerverwarmingsgroepen   Nee Nee Nee Ja Ja
Zelflerende aanwarming   Nee 1 vertrek 1 vertrek Max. 30 vertrekken Max. 12 vertrekken
Sensor beweging/licht   Ja/Ja Nee/Nee Nee/Nee Nee/Nee Nee/Nee
Cv-ketel regeling   Mod. of aan/uit Mod. of aan/uit Modulerend Aan/uit Mod. of aan/uit
Cv-ketel communicatie   OpenTherm OpenTherm OpenTherm Via boilercontact ketel OpenTherm
Werkt met stadsverwarming   Nee Nee Nee Ja Ja
Verwarming bedienen
Instellen klokprogr. via scherm   Ja Ja Nee Ja Ja
Instellen klokprogr. op afstand   Ja Ja Ja Nee Ja (vanaf jan. 2014)
Draadloos bedieningsscherm   Nee Nee Ja Nee Ja
Meten en schakelen
Gas- en stroomverbruik totaal   Nee Standaard Optie Nee Nee
Stroomverbruik individueel   Optie Nee Optie Nee Nee
Schakelen licht/apparaten   Plug-in Nee Plug-in Plug-in en inbouw Nee (later)
Kosten
Levering aan   Iedereen Alleen klanten Iedereen n.v.t. n.v.t.
Klokthermostaat   € 249,- € 120,- € 199,- € 470,- € 270,-
Radiatorthermostaat p/st   - - - € 60,- € 105,-
Abonnement per maand   E-inzicht € 3,95 Altijd € 3,50 Altijd € 2,95 - -
Gas- en stroomverbruik totaal   - Meterlezer gratis Meterlezer € 149,- - -
Stroomverbruik individueel   2 x plug-in € 149,- - Zie hieronder - -
Schakelen licht/apparaten   Zie hierboven - 2 x plug-in € 179,- € 65,- p/st. -
Meer informatie
Website Essent E-thermostaat Eneco Toon Nuon E-thermostaat Danfoss Link CC Honeywell evohome
Youtube video video video video video
Indicatief overzicht, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Prijzen per 14 jan. 2014.

Temperatuur op afstand regelen

De Essent (ICY), Nuon E-thermostaat, Eneco Toon en Honeywell evohome kunt u op afstand bedienen via internet met uw smartphone, tablet of PC. Zo regelt u eenvoudig de verwarming (temperatuur) in huis, waar u ook bent. Dat is handig als u een dag, weekend of langer weg gaat en vergeten bent om de thermostaat lager te zetten. Voor thuiskomst kunt u de thermostaat alvast hoger zetten.

Klokprogramma bespaart energie

Bij alle thermostaten in het vergelijkingsoverzicht kan met een klokprogramma de temperatuur voor elk moment van de dag worden ingesteld. Zo bespaart u op energiekosten voor verwarming zonder dat u er omkijken naar heeft. Bijvoorbeeld doordeweeks 's ochtends tussen 8 en 10 uur op 21 graden. Daarna als iedereen naar school of het werk is, op 18 graden. Vervolgens van 17.00 tot 22.00 uur 21 graden en aansluitend 16 graden voor de nacht. Maar dat geldt dan voor de hele woning. Alleen bij Danfoss Link CC en Honeywell evohome kan de temperatuur per vertrek worden ingesteld. Uiteraard kan bij alle thermostaten op elk moment worden afgeweken van het programma.

Zelflerende aanwarming

Een zelflerende (adaptieve) klokthermostaat of radiatorthermostaat leert het aanwarmgedrag van een vertrek zodat de gewenste temperatuur op het ingestelde tijdstip ook daadwerkelijk bereikt is. De Essent E-thermostaat heeft geen zelflerende aanwarming. De Eneco Toon en Nuon E-thermostaat leren alleen het aanwarmgedrag van het vertrek waarin deze is geplaatst. Dat is meestal het hoofdvertrek (de woonkamer) zodat het aanwarmgedrag hiervan voor de hele woning geldt. Maar elk vertrek heeft een ander aanwarmgedrag en ook het tijdstip waarop u een vertrek wilt verwarmen kan verschillend zijn.
Bij Danfoss Link CC en Honeywell evohome leren de bijbehorende radiator- thermostaten per vertrek het aanwarmgedrag. Ook het tijdstip van verwarmen is per vertrek instelbaar. Zo krijgt u pas écht meer comfort met minder energie!

Bewegings- en lichtsensor

Alleen de Essent (ICY) E-thermostaat heeft een ingebouwde bewegingssensor die de temperatuur - behorend bij een klokprogramma - handhaaft zolang er beweging in het (hoofd)vertrek wordt waargenomen. Als gedurende een bepaalde periode geen beweging wordt waargenomen zal de thermostaat na afloop van het klokprogramma de temperatuur verlagen (bespaarstand). Als de sensor 48 uur geen beweging waarneemt en de thermostaat gedurende die tijd niet bediend wordt, zal deze naar de lang-weg-stand schakelen met een nog lagere temperatuur. Beweging van huisdieren heeft geen invloed op de thermostaat. De lichtsensor schakelt de thermostaat 20 tot 30 minuten eerder naar de bespaarstand als het (hoofd)vertrek donker is. De bewegings- en lichtsensor verlaagt de temperatuur voor de hele woning, een nogal rigoureuze manier. De beste oplossing is regeling per vertrek.

Verlichting bedienen

Bij Danfoss, Essent en Nuon kunt u optioneel verlichting en elektrische apparaten aan- of uitschakelen. Bij Essent en Nuon zelfs op afstand via uw smartphone of tablet. Handig als u thuiskomt van uw werk of vakantie. De woning is verlicht en een vooraf gevuld koffieapparaat heeft koffie gezet. Het schakelen gebeurt door een of meerdere zogenaamde plug-in schakelaars (afbeelding hiernaast) waarin u de stekker van de verlichting of het apparaat steekt. Plug-in schakelaars ontvangen draadloos het schakelsignaal van uw smartphone of tablet via de Essent E-inzicht of Nuon E-manager gateway die verbinding heeft met internet. De Essent en Nuon plug-in schakelaars kunnen tevens het elektriciteitsverbruik van aangesloten verlichting/apparaten meten.

Energieverbruik meten


Nuon
Het optionele E-manager Inzicht-pakket bevat een meterlezer om uw gas- en elektriciteitsverbruik automatisch te registreren. Deze heeft 2 sensoren die u op de gas- en elektriciteitsmeter plakt. De meterstanden zijn afleesbaar op uw Nuon E-manager webpagina, smartphone en tablet app. Het optionele E-manager AanUit-pakket bevat plug-in schakelaars waarmee het elektriciteitsverbruik van aangesloten verlichting/apparaten kan worden gemeten. Ook hiervan kunt u het verbruik via de webpagina of app uitlezen.

Eneco
Bij de Eneco Toon krijgt u gratis metersensoren voor de gas- en elektriciteits- meter. Deze zijn niet nodig als u een slimme meter heeft die geplaatst is na 1-1-2012. De meterstanden zijn afleesbaar via een smartphone en tablet app of PC. Individueel verbruik meten en aan- of uitschakelen van verlichting/ apparaten is niet mogelijk.

Essent
Essent levert geen metersensoren voor automatische registratie van het totaal gas- en elektriciteitsverbruik. Essent heeft wel de VerbruiksManager waarmee u handmatig gas en stroom meterstanden doorgeeft voor beter inzicht in uw verbruik en voorschot.
Met Essent E-inzicht kan wel automatisch het elektriciteitsverbruik van individuele verlichting/apparaten worden gemeten als die aangesloten zijn op plug-in schakelaars. Het verbruik is afleesbaar via een smartphone en tablet app of PC. Aan- of uitschakelen via de app is ook mogelijk.

De hype

De verwarming en eventueel verlichting op afstand kunnen regelen is handig maar op zich niet energiebesparend en comfortverhogend. Evenmin het automatisch meten en inzichtelijk maken van uw gas- en elektriciteitsverbruik. Stel uzelf daarom de vraag waaraan u behoefte heeft: een gadget of de meest energiezuinige en comfortabele temperatuurrregeling?

Het beste alternatief: regeling per vertrek

De meest comfortabele en energiebesparende oplossing is automatische temperatuurregeling per vertrek. Dat is mogelijk met centraal en draadloos aangestuurde radiatorthermostaten en/of vloerverwarmingsgroepen. Het maakt tevens een einde aan regelproblemen in moeilijke situaties zoals: stoken met de open haard, vertrekken met grote verschillen in warmtebehoefte (noord/zuid oriŽntatie) en kantoor aan huis. Regeling per vertrek is mogelijk met Danfoss Link CC en Honeywell evohome. Hiermee bespaart u tot 30% energie op verwarming zonder dat u bent gebonden aan een energieleverancier. Kijk voor meer informatie op de pagina regeling per vertrek

Gebonden aan de energieleverancier?


Nuon
Het Nuon E-thermostaat pakket kan iedereen (wel of geen klant) bestellen. Het Inzicht- en AanUit-pakket is optioneel verkrijgbaar. Ongeacht het pakket betaalt u altijd abonnementskosten. De mogelijkheden - zoals bediening op afstand, het klokprogramma en energieverbruik registratie - van het E-manager abonnement staan los van energielevering. Bij beŽindiging van het abonnement gaat deze functionaliteit wel verloren. Helaas heeft de Nuon E-thermostaat - een Honeywell Round Wireless Modulation - van zichzelf geen klok- programma. Deze werkt alleen in combinatie met de E-manager website.

Eneco
De Eneco Toon is alleen verkrijgbaar voor klanten. U betaalt altijd abonnementskosten (Live Updates) voor energieverbruik registratie en o.a. weer- en verkeersinformatie. Het klokprogramma werkt ook zelfstandig (zonder webpagina of app).

Essent
De Essent E-thermostaat kunt u ook kopen onder de naam ICY E-thermostaat (incl. bediening op afstand) zonder klant te worden bij Essent. Het klokprogramma werkt ook zelfstandig (zonder webpagina of app). U betaalt alleen abonnementskosten voor het optionele Essent E-inzicht pakket waarmee het stroomverbruik van verlichting/apparaten kan worden gemeten.

Verbinding met internet

Om bediening met uw smartphone, tablet of PC via het internet mogelijk te maken wordt een Hub (Essent) of Gateway (Nuon en Honeywell) aangesloten op uw Router. De Hub/Gateway communiceert draadloos met de E-thermostaat en/of plug-in schakelaars. De Eneco Toon kan direct met uw Router communiceren dankzij ingebouwde Wi-Fi.