Isoleren

Belangrijk om te weten over isoleren

isolerenDe energierekening van een gemiddeld huishouden bestaat voor 20% uit kosten voor warm tapwater en maar liefst 55% voor verwarming. Met goede schilisolatie kunt u dus het meest besparen (tot 65%) op energiekosten voor verwarming. Immers, energie die niet verloren gaat kost geen geld. Maar er zijn meer voordelen…

Aanzienlijk meer comfort

Goede schilisolatie van uw woning of bedrijfspand verbetert het comfort aanzienlijk. Het voorkomt koudestralende oppervlakten en tocht- of vochtproblemen en zorgt het hele jaar door voor een meer gelijkmatige binnentemperatuur.

Extra voordelen

Door goede schilisolatie kunnen bestaande radiatoren met een lagere watertemperatuur verwarmen, zogenaamde Lage Temperatuur Verwarming (LTV) waardoor het rendement van een HR-ketel stijgt en het gasverbruik daalt.
Het cv-ketel vermogen kan kleiner worden (voordelig bij vervanging).
Vloerverwarming kan worden toegepast (energiezuiniger en comfortabeler dan radiatoren).
Duurzame energie (voordeliger) kan worden toegepast (o.a. combizonneboiler, ventilatiewarmtepomp).
Schilisolatie in combinatie met buitenzonwering houden ’s zomer warmte buiten de deur.
Schilisolatie verbetert behalve de thermische isolatie vaak ook de geluidsisolatie.
Isoleren gaat altijd samen met ventileren
Met goede schilisolatie en kierdichting hou je ongewenste warmte en koude buiten de deur, maar vermindert of verdwijnt de natuurlijke ventilatie (afvoer van vocht, vervuilde lucht en toevoer van verse buitenlucht). Dat kan met centrale of decentrale mechanische ventilatie, zo mogelijk met energiebesparende warmteterugwinning (WTW) uit de afgezogen binnenlucht, worden opgelost.
Meer informatie op de pagina ventilatie

Isolerend vermogen: Rc-waarde en Lambda-waarde

Een veelgebruikte term bij isoleren is de zogenaamde Rc-waarde. Deze geeft met een getal het warmte-isolerend vermogen van een materiaal (de constructie) aan. Hoe hoger het getal, hoe beter. De Rc-waarde wordt bepaald door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de Lambda-waarde (λ). De Lambda-waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt waarvoor geldt: hoe lager de waarde, hoe slechter het materiaal warmte doorlaat en het dus beter isoleert.

Wil je meer weten over hou je het beste je huis kan isoleren ga dan naar Verbouwkosten.com