Ga naar verbouw »

Inleiding Passiefbouwen

Met Passiefbouwen krijgt u maximaal wooncomfort én de laagste energiebehoefte!
U bouwt nu al het huis van de toekomst. Het is de norm voor energieneutraal bouwen na 2020.

Voordelen Passiefbouwen

Fraaie zongeoriënteerde ontwerpen, verschillende bouwstijlen, indelingsmogelijkheden en gevel- afwerkingen. Wonen in een zee van daglicht, gezonde en schone lucht, geen tochtverschijnselen en altijd een aangename binnentemperatuur. Bouwen volgens in de praktijk bewezen betrouw- bare methoden en een scherpe, vaste bouwsom.

Het Passiefhuisconcept

Passiefhuizen worden gebouwd volgens het Passiefhuisconcept. Dit concept is begin jaren 90 ontwikkeld door het Passiefhuis Instituut in Darmstadt (Duitsland) en wordt daar, evenals in Oostenrijk en Zwitserland, op grote schaal toegepast. Door een uitgekiend zongeoriënteerd ontwerp met optimale schilisolatie (dak, gevels,

vloeren, 3-voudig glas) en effectieve kierdichting, kan de warmte uit het passiefhuis nauwelijks weg. Dezelfde isolatie in combinatie met overstekken, buitenzonwering en nachtventilatie houden 's zomers de warmte buitenshuis. (Volgens Europese wetgeving wordt deze bouwwijze na 2020 in de Europese Unie, verplicht ingevoerd).

Extreem lage energiebehoefte

De energiebehoefte van een Passiefhuis is maximaal 15 kWh energie (1,5 m³ aardgas) voor ruimteverwarming, en totaal inclusief warm tapwater en huishoudelijk stroomverbruik, minder dan 120 kWh per vierkante meter vloeroppervlak per jaar. De energiebehoefte is zo laag dat twee gloei- lampen van 100 Watt genoeg zouden zijn voor verwarming van een kamer van 20 m², of dat een haarföhn zou volstaan om een Passiefhuis van 100 m² te verwarmen. De energiebehoefte voor verwarming is 10 keer minder dan bij een gemiddelde bestaande woning, en minimaal 4 tot ruim 6 keer minder dan bij traditionele nieuwbouw conform het Bouwbesluit met EPC 0,4. In een Passiefhuis heeft u nooit zorgen over stijgende energieprijzen dankzij de enorme besparing op energiekosten.

Energieneutraal of energieplus huis

Een Passiefhuis is de meest perfecte basis voor energieneutraal wonen. Met toepassing van gratis duurzame energiebronnen (zon, lucht en bodem) kan het huis energieneutraal worden en netto evenveel energie leveren als het totale verbruik voor verwarming, warm tapwater, verlichting en overige (huishoudelijke) apparatuur uit het aardgas- en/of elektriciteitsnet. Uitgangspunt daarbij is dat het huis tevens wordt voorzien van energiezuinige voorzieningen zoals douchewater WTW, hotfill voor wasauto- maat en vaatwasser, een warmtepomp wasdroger, inductiekoken, ledverlichting en zoveel mogelijk automatische aan/uit schakeling van verlichting en apparatuur op basis van gebruik.

Bouworiëntatie

Om zonnewarmte optimaal te kunnen benutten is noord-zuid oriëntatie essentieel. Zo veel mogelijk glas op het zuiden (woonvertrekken) en de noordkant gesloten. Zo kan de laagstaande zon in de wintermaanden naar binnen schijnen, en wordt de hoogstaande zon 's zomers, door overstekken en zonwering buiten gehouden. Voor een zonneboiler en PV-panelen moet een schuin dak georiënteerd zijn tussen zuid-oost en zuid-west.

Conventioneel verwarmingssysteem overbodig

In een Passiefhuis is vanwege de goede isolatie, alsmede passieve en interne warmtebronnen (respectievelijk de zon, bewoners en huishoudelijke apparaten) een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. De kleine hoeveelheid extra benodigde warmte in de winter wordt op een slimme manier via het balansventilatiesysteem aangevoerd. Dat gebeurt in combinatie met HR warmteterugwinning uit de af te voeren ventilatielucht met zo mogelijk een grondbuis warmtewisselaar voor de toevoerlucht en, afhankelijk van situatie en ontwerp, een warmtepomp, zonnecollectoren of combinatietoestel die tevens warm tapwater leveren. Zo bent u in ons Passiefhuis het hele jaar door verzekerd van een uiterst comfortabel binnenklimaat en overvloedig warm tapwater.

Gezond en comfortabel

Passiefhuizen zijn behalve energiezuinig ook bijzonder gezond en comfortabel. De woning wordt continue gelijkmatig geventileerd met verse gezuiverde buitenlucht. Daardoor krijgen vocht, schimmel, pollen en insecten geen kans. De schilisolatie en effectieve kierdichting zorgen voor zo weinig mogelijk koudestralende oppervlakken, geen tochtverschijnselen en geluidsoverlast van buiten en altijd een gelijkmatige binnentemperatuur. Ventilatie via de ramen is niet meer nodig, maar in de zomer overtollige warmte spuien door ramen te openen is geen enkel probleem.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vele mogelijkheden en bouw van een Passiefhuis? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.