Subsidie

Financiering

subsidieDe meeste energiebesparende maatregelen, klein of groot, zijn eenvoudig en financieel aantrekkelijk te realiseren. Afhankelijk van de grootte van de investering en de situatie kan dat met spaargeld, een persoonlijke lening, lease, een laagrentende Greenloans (Eco)Lening of hypotheek. Investeren in energiebesparing levert meer op dan de rente van spaargeld, en verlaagt direct uw woon- of bedrijfslasten. Bij financiering zijn de kosten vaak kleiner dan het bedrag van de energiebesparing, wat door de stijgende energieprijzen elk jaar groter wordt. Vooral de aankoop van een ander huis is een ideaal moment om te investeren in energiebesparing. Je kunt het combineren met andere verbouwwerkzaamheden en het geheel optimaal afstemmen op uw behoeften en wensen. Met een forse energiebesparing en de als gevolg daarvan verwachte waardestijging van het pand (Energielabel A of nog beter), zijn banken bereid de hypotheek met het investeringsbedrag te verhogen.

Spaargeld en/of lening

je kunt je investering in bespaaroplossingen betalen met spaargeld en/of geleend geld. Uit onderzoek van het Nibud in 2008 en 2010 bleek dat de economische maandlasten (de werkelijke kosten) van financiering met spaargeld, een lening of via een verhoging van de hypotheek in alle gevallen nagenoeg gelijk waren. Persoonlijk kan dat uiteraard verschillen; financieel advies inwinnen is dan ook raadzaam.

Subsidies

Tot en met 31 december 2016 kon je profiteren van de landelijke investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee kon je subsidie krijgen voor warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en pelletketels. Verder kan je voor subsidies mogelijk ook terecht bij uw provincie of gemeente. Kijk hiervoor op de website van uw gemeente en/of op energiesubsidiewijzer.nl.