Uw huis of bedrijfspand comfortabel en energiezuinig maken?
Vraag de Energie-Comfortcheck aan. Lees verder »

Ga naar nieuwbouw »

Vergelijk de Anna, Nest, Toon en E-thermostaat

Met smartphone en tablet bedienbare slimme thermostaten zijn een hype. Vergelijk de mogelijkheden en overtuig u van
de betere alternatieven van SmartHome, Danfoss en Honeywell, die pas écht meer comfort en energiebesparing bieden!

Anna
Eneco Toon
Essent en ICY E-thermostaat
Nest
RWE SmartHome
Danfoss Link CC
Honeywell evohome

Vergelijking

Anna Toon E-thermostaat Nest SmartHome Link CC evohome
Verwarming regelen
Temperatuur per vertrek   Nee Nee Nee 10 zones[1] 50
vertrekken
30
vertrekken
12
vertrekken
Regelt moeilijke situaties   Nee Nee Nee 10 zones[1] 50
vertrekken
30
vertrekken
12
vertrekken
Zelflerende aanwarming   1 vertrek 1 vertrek Nee 10 zones[1] Nee 30
vertrekken
12
vertrekken
Vloerverwarmingsgroepen   Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Werkt met stadsverwarming   Nee Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Aanwezigheidswaarneming   Ja Nee Ja Ja Nee Nee Nee
Cv-ketel regeling   Mo. of aan/uit Mo. of aan/uit Mo. of aan/uit Aan/uit Aan/uit Aan/uit Mo. of aan/uit
Bediening verwarming
Instelbaar klokprogramma   Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Bediening op afstand   Ja Ja Ja Ja Ja Nee Ja
Draadloos scherm   Onbekend Nee Nee Nee Volledig Nee Volledig
Opties Anna Toon E-thermostaat Nest SmartHome Link CC evohome
Verlichting aan/uit   Nee Plug-in, Philips Hue Plug-in Nee Plug-in, inbouw, Philips Hue Plug-in, inbouw Nee
Verlichting dimmen   Nee Philips Hue Nee Nee Plug-in, inbouw, Philips Hue Nee Nee
Rook-/koolmonoxidemelders   Nee Nee Nee R + K R Nee Nee
Inbraakbeveiliging   Nee Nee Nee Nee Ja Nee Nee
Verbruik meten
Stroom individueel   Nee Optie Optie Nee Nee Nee Nee
Gas en stroom totaal   Nee Standaard Nee Nee Nee Nee Nee
Richtprijzen Anna Toon E-thermostaat Nest SmartHome Link CC evohome
Levering aan   Klanten Klanten Iedereen Iedereen Iedereen Iedereen Iedereen
Abonnement per maand   Vast € 3,99 Vast € 3,50 Optie € 3,95 - Optie € 1,25 - -
Basis met klokthermostaat   Gratis € 275,- € 249,- € 219,- € 280,- € 470,- € 250,-
(Radiator)thermostaat p/st   - - - € 219,- € 50,- € 60,- € 85,-
Gas- en stroomverbruik totaal   - Gratis meterlezer - - - - -
Verlichting plug-inschakelaar   - € 55,- € 65,- - € 40,- € 65,- -
Rook-/koolmonoxidemelder   - - - € 109,- € 40,- - -
Inbraak bewegingsmelder   - - - - € 76,- - -
Meer informatie
Website Anna Toon E-thermostaat Nest SmartHome Link CC evohome
Youtube video video video video video video video
Indicatief overzicht, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Richtprijzen per 19 dec. 2014.

Nieuw: Anna, Nest en SmartHome thermostaat

Sinds najaar 2014 zijn in Nederland de Anna thermostaat van De Nederlandse Energie Maatschappij en de Nest thermostaat van Nest Labs uit de U.S.A. verkrijgbaar. Nest Labs is in 2010 opgericht door twee voormalige Apple medewerkers en in januari 2014 overgenomen door Google. SmartHome wordt op de markt gebracht door SmarthomeSupply.nl, officieel partner van RWE Effizienz GmbH (onderdeel van het Duitse energiebedrijf RWE). De Nuon E-thermostaat is uitgefaseerd. Daarom is deze niet meer opgenomen in het vergelijkingsoverzicht.

Temperatuur op afstand regelen

Alleen Danfoss Link CC kunt u nog niet op afstand bedienen. Alle overige thermostaten kunt u op afstand bedienen via internet met uw smartphone, tablet of PC. Zo regelt u eenvoudig de verwarming (temperatuur) in huis, waar u ook bent.

Klokprogramma bespaart energie

Bij alle thermostaten in het vergelijkingsoverzicht kan met een klokprogramma de temperatuur voor elk moment van de dag worden ingesteld. Zo bespaart u op energiekosten voor verwarming zonder dat u er omkijken naar heeft. Bijvoorbeeld doordeweeks 's ochtends tussen 8 en 10 uur op 21 graden. Daarna als iedereen naar school of het werk is, op 18 graden. Vervolgens van 17.00 tot 22.00 uur 21 graden en aansluitend 16 graden voor de nacht. Maar dat geldt dan voor de hele woning. Bij SmartHome, Danfoss Link CC en Honeywell evohome kan de temperatuur per vertrek worden ingesteld. Dat is de meest energiebesparende en comfortabele oplossing. Uiteraard kan bij alle thermostaten op elk moment worden afgeweken van het programma. Het klokprogramma van Anna en Nest is tevens zelflerend op basis van de aanwezigheid van bewoners.

Zelflerende aanwarming

Een zelflerende (adaptieve) klokthermostaat of radiatorthermostaat leert het aanwarmgedrag van een vertrek zodat de gewenste temperatuur op het ingestelde tijdstip ook daadwerkelijk bereikt is. De Essent E-thermostaat en SmartHome ondersteunen geen zelflerende aanwarming. Anna en Toon leren alleen het aanwarmgedrag van het vertrek waarin ze zijn geplaatst. Dat is meestal het hoofdvertrek (de woonkamer) zodat het aanwarmgedrag hiervan voor de hele woning geldt. Maar elk vertrek heeft een ander aanwarmgedrag en ook het tijdstip waarop u een vertrek wilt verwarmen kan verschillend zijn.
Danfoss Link CC en Honeywell evohome kunnen wel voor elk vertrek afzonderlijk het aanwarmgedrag leren m.b.v. van de speciale radiator- thermostaten. Ook het tijdstip van verwarmen is per vertrek instelbaar. Zo krijgt u pas écht meer comfort met minder energie! Nest[1] heeft alleen zelflerende aanwarming per zone (groepen van vertrekken). Zelflerende aanwarming heeft bij Nest de naam True Radiant.

Aanwezigheidswaarneming


Anna
Anna gebruikt mobiele telefoons van de bewoners om te bepalen of zij in de buurt of thuis zijn, zogenaamde geo-fencing. Op basis daarvan kan de temperatuur automatisch worden aangepast.

Nest
Nest heeft een bewegingssensor om te bepalen of bewoners in het vertrek aanwezig zijn waar de Nest thermostaat is geplaatst. Op basis daarvan kan de temperatuur automatisch worden aangepast.

E-thermostaat
De Essent en ICY E-thermostaat heeft een bewegingssensor die de temperatuur - behorend bij een klokprogramma - handhaaft zolang er beweging in het (hoofd)vertrek wordt waargenomen. Als gedurende een bepaalde periode geen beweging wordt waargenomen zal de thermostaat na afloop van het klokprogramma de temperatuur verlagen (bespaarstand). Als de sensor 48 uur geen beweging waarneemt en de thermostaat gedurende die tijd niet bediend wordt, zal deze naar de lang-weg-stand schakelen met een nog lagere temperatuur. Beweging van huisdieren heeft geen invloed op de thermostaat. De lichtsensor schakelt de thermostaat 20 tot 30 minuten eerder naar de bespaarstand als het (hoofd)vertrek donker is. De bewegings- en lichtsensor verlaagt de temperatuur voor de hele woning, een nogal rigoureuze manier. De beste oplossing is regeling per vertrek.

Verlichting bedienen

Bij de E-thermostaat, Toon, SmartHome en Link CC kunt u optioneel verlichting en elektrische apparaten aan- of uitschakelen. Bij de E-thermostaat, Toon en SmartHome zelfs op afstand via uw smartphone of tablet. Het schakelen gebeurt door een of meerdere zogenaamde plug-inschakelaars (afbeelding hiernaast) waarin u de stekker van de verlichting of het apparaat steekt. Voor SmartHome en Link CC zijn ook inbouwschakelaars verkrijgbaar. Alleen bij SmartHome kan verlichting worden gedimd met zowel plug-in als inbouwschakelaars. De E-thermostaat en Toon plug-inschakelaars kunnen tevens het elektriciteitsverbruik van aangesloten verlichting/apparaten meten. Toon en SmartHome kunnen ook Philips Hue lampen schakelen.

Energieverbruik meten


Eneco
Bij de Eneco Toon krijgt u gratis metersensoren voor de gas- en elektriciteits- meter. Deze zijn niet nodig als u een slimme meter heeft die geplaatst is na 1-1-2012. De meterstanden zijn afleesbaar via een smartphone en tablet app of PC. Individueel verbruik meten en aan- of uitschakelen van verlichting/ apparaten is mogelijk met optionele plug-inschakelaars.

Essent
Essent levert geen metersensoren voor automatische registratie van het totaal gas- en elektriciteitsverbruik. Essent heeft wel de VerbruiksManager waarmee u handmatig gas en stroom meterstanden doorgeeft voor beter inzicht in uw verbruik en voorschot.
Met Essent E-inzicht kan wel automatisch het elektriciteitsverbruik van individuele verlichting/apparaten worden gemeten als die aangesloten zijn op plug-inschakelaars. Het verbruik is afleesbaar via een smartphone en tablet app of PC. Aan- of uitschakelen via de app is ook mogelijk.

De hype

De verwarming en eventueel verlichting op afstand bedienen is handig maar op zich niet energiebesparend en comfortverhogend. Evenmin het automatisch meten en inzichtelijk maken van uw gas- en elektriciteitsverbruik. Een thermostaat is pas echt slim als deze per vertrek de temperatuur kan regelen. Stel uzelf daarom de vraag waaraan u behoefte heeft: een gadget of de meest energiezuinige en comfortabele temperatuurrregeling?

Het beste alternatief: regeling per vertrek

De meest comfortabele en energiebesparende oplossing is automatische temperatuurregeling per vertrek. Hiermee bespaart u tot 30% energie op verwarming. Het maakt tevens een einde aan regelproblemen in moeilijke situaties zoals: stoken met de open haard, vertrekken met grote verschillen in warmtebehoefte (noord/zuid oriŽntatie) en kantoor aan huis. Regeling per vertrek is mogelijk met SmartHome, Danfoss Link CC en Honeywell evohome.
Meer informatie op regeling per vertrek en Nest zoneregeling.

Nest zoneregeling versus regeling per vertrek

1. Standaard is Nest geschikt voor temperatuurregeling in zones (groepen van vertrekken). Dat is mogelijk d.m.v. het plaatsen van extra Nest thermostaten i.c.m. een Heatlink en zoneregelventiel in de cv-aanvoerleiding. Plaatsing van een zoneregelventiel in een bestaand cv-systeem heeft als gevolg dat alle opvolgende verwarmingslichamen (bijv. radiatoren) in andere vertrekken tot dezelfde zone gaan behoren. Regeling per vertrek is dan mogelijk door aanpassing van het cv-leidingtracé zodat een vertrek zijn eigen cv-aanvoerleiding krijgt. Bij SmartHome, Danfoss Link CC en Honeywell evohome kan elk individueel verwarmingslichaam worden geregeld m.b.v. centraal en draadloos aangestuurde radiatorthermostaten. Aanpassing van het cv-leidingtracé is dan niet nodig.

Gebonden aan de energieleverancier?


Nederlandse Energie Maatschappij (Anna)
Anna is alleen verkrijgbaar voor klanten. Het Anna abonnement staat los van energielevering. Bij beŽindiging van het energieleveringscontract mag u het Anna abonnement aanhouden.

Eneco (Toon)
De Eneco Toon is alleen verkrijgbaar voor klanten. U betaalt altijd abonnementskosten (Live Updates) voor energieverbruik registratie en o.a. weer- en verkeersinformatie. Het klokprogramma werkt ook zelfstandig (zonder webpagina of app).

Essent (E-thermostaat)
De Essent E-thermostaat kunt u ook kopen onder de naam ICY E-thermostaat (incl. bediening op afstand) zonder klant te worden bij Essent. Het klokprogramma werkt ook zelfstandig (zonder webpagina of app). U betaalt alleen abonnementskosten voor het optionele Essent E-inzicht pakket waarmee het stroomverbruik van verlichting/apparaten kan worden gemeten.

Verbinding met internet

Om bediening met uw smartphone, tablet of PC via het internet mogelijk te maken wordt een Hub (Essent) of Gateway (Honeywell) aangesloten op uw Router. De Hub/Gateway communiceert draadloos met de E-thermostaat en/of plug-inschakelaars. De Eneco Toon kan direct met uw Router communiceren dankzij ingebouwde Wi-Fi. De centrale van SmartHome wordt op uw router aangesloten maar gebruikt geen Wi-Fi. Het systeem communiceert via een eigen goed beveiligd communicatieprotocol met de verschillende thermostaten en schakelaars. Ook de internetverbinding voor optionele bediening op afstand is beveiligd.