Ga naar verbouw »

Badkamer energiezuinig en comfortabel inrichten

Een relaxbadkamer met tot 35% water- en 50% energiekostenbesparing!

De badkamer wordt steeds belangrijker

Was het jaren geleden alleen maar een klein, simpel hokje om je te wassen, nu is het een echte relaxruimte geworden. Een comfortabele ruimte om de dag mee te beginnen en/of te eindigen. Een plek om de vermoeienissen van een drukke werkdag weg te spoelen, een plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Energie- en waterbesparend inrichten

Met het gebruik van de badkamer als relaxruimte, is ook het verbruik van water en energie flink toegenomen. Reden genoeg om in uw Passiefhuis voldoende zorg te besteden aan ontwerp en inrichting van de badkamer. En daarbij gebruik te maken van de vele mogelijkheden om het water en energiegebruik te sparen, zonder afbreuk te doen aan het comfort.

Een bad, een (waterbesparende) douche óf beide?

Een bad én aparte douche is natuurlijk erg comfortabel. De ene keer wegdoezelen in een warm, schuimend bad en de andere keer een snelle, verkwikkende douche nemen. Een bad gebruikt wel meer water en energie dan een douche. Soms moet vanwege ruimtegebrek worden gekozen voor een douche of een bad of voor het bekende compromis: douchen in bad. Uit statistieken blijkt dat vrouwen vaker kiezen voor een bad dan mannen.

Watergebruik bad en douche

De lengte van een bad moet afgestemd zijn op de lichaamslengte. Want badderen met opgetrokken knieën is niet ontspannen. Bij het douchen in bad moet je vanwege het kleinere stavlak en de ronding van de wanden voorzichtig zijn. In combinatie met zeep is dat soms verraderlijk glad. Er zijn ook baden met een speciaal breder en vlak stagedeelte waarin douchen wél heel comfortabel is.

Het watergebruik van een bad is afhankelijk van de inhoud. Het gemiddelde watergebruik van een klein (zit)bad is 50-100 liter, een normaal ligbad 100-140 liter, een groot bad 140-200 liter en van een extra groot bad 200-250 liter. Een douche gebruikt minder ruimte en is door de lage instap erg handig, zeker voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens een gemiddelde 'douchebeurt', wordt ongeveer 30-50 liter water verbruikt.

De warmwatervoorziening

De warmwatervoorziening die u nodig heeft is afhankelijk van de voorzieningen in uw badkamer, het aantal personen dat er gebruik van maakt en de 'piektijd'. De piektijd is het tijdstip en de duur met het hoogste warm water gebruik, bijvoorbeeld 's ochtends tussen zeven en acht. Ook het aantal tappunten dat gelijktijdig gebruikt kan worden is van belang. Het warmwatertoestel moet op al deze factoren zijn afgestemd, anders kan een verkwikkende regendouche veranderen in een druppeldouche.

Bespaartips zonder comfortverlies

  • Gebruik een bad-/douchethermostaatkraan.
    Ze zijn water- en energiebesparend, comfortabel én veilig.
  • Kranen met doorstroombegrenzer en perlator (voegt lucht toe) besparen ca. 40% water.
  • Waterbesparende hand- en hoofddouches besparen ca. 45% water.
  • Neem een geïsoleerd bad of laat bij inbouw isolatiemateriaal aanbrengen.

  • Warmteterugwinning uit douchewater bespaart 35 tot 50% op energiekosten voor warmwater.
  • Gebruik zo mogelijk regenwater voor het toilet, de wasautomaat en tuin.
  • Een waterontharder voorkomt kalkaanslag in warmwaterapparatuur en kranen, enz. dat verlaagd de onderhouds- en energiekosten.

Waterbesparend closet

Als er in uw badkamer een closet komt, kies dan een spoelsysteem met keuzeknop voor 3 of 6 liter spoeling en spoelonderbreking. Spoelen met 3 liter voor een kleine boodschap is ruim voldoende (closetpot en reservoir moeten op elkaar afgestemd zijn). Heeft u voldoende ruimte, overweeg dan tevens een urinoir, dat is praktisch en hygiënisch en gebruikt slechts 1,5 - 2 liter water per spoeling.