Ga naar verbouw »

Buitenzonwering verbetert het wooncomfort en bespaart energie

In een Passiefhuis houden buitenzonwering, overstekken of natuurlijke zonwering
(bijvoorbeeld loofbomen) de warmte in de zomer buiten.

Energieverslindende airco overbodig

Zelfs met veel glas op het zuiden of zuidwesten, heeft een DuWo-Comforthuis meestal geen energieverslindende airco nodig. Behalve voor het optimaal tegenhouden van warmte, zorgt buitenzonwering tevens voor privacy. Luiken zijn tevens warmte-isolerend in de winter en inbraakwerend.

Automatische bediening

Praktisch elk type zonwering kan ook volledig automatisch worden bediend. Zo'n besturingssysteem kan beschadiging ten gevolge van harde wind en regen voorkomen. De zonwering opent of sluit dan afhankelijk van de hoeveelheid zon en wind. Handmatig bedienen blijft altijd mogelijk.

Luiken als zonwering

Luiken zijn misschien wel de meest veelzijdigste zonwering. Luiken houden in de zomer de warmte buiten en zijn isolerend in de winter. Bovendien bemoeilijken ze inbraak en verfraaien uw woning.

Soorten luiken

Er is een grote verscheidenheid in typen luiken - zoals louvre- (afgebeeld), venster-, paneel-, vouw-, klap- en rolluiken. Ze worden gemaakt van hout, aluminium of kunststof. Doordat de luiken op verschillende manieren gemonteerd kunnen worden, zijn ze - nagenoeg bij ieder type woning of gebouw - te gebruiken. Luiken worden behalve voor zonwering tevens aangewend voor de 'sier' en zijn 'draaibaar', 'schuifbaar' of 'vouwend' uitgevoerd, uiteraard voorzien van passend hang- en sluitwerk. De meeste luiken kunt u desgewenst met behulp van een draaimechanisme, van binnenuit bedienen.

Stoffen buitenzonwering

Stoffen buitenzonwering zijn net als luiken, een effectieve oplossing om in de zomer de warmte buiten te houden. Ze zijn echter niet inbraakwerend en warmte-isolerend in de winter.

Soorten stoffen buitenzonwering

Door de grote diversiteit in modellen en mogelijk- heden qua montage, is stoffen buitenzonwering nagenoeg voor ieder type woning of gebouw toe te passen. Stoffen schermen, markiezen (afgebeeld), screens, mark-isoletten en buitenjaloezieŽn zijn in vele typen en kleuren verkrijgbaar. De bediening kan handmatig of elektronisch geschieden, van binnenuit of van buitenaf.

Loofbomen en overstekken

Loofbomen schermen de zon in de zomer af, terwijl ze in de winter het zonlicht doorlaten. De laag- staande zon schijnt dan door de kale boomkruin. Het principe van een overstek is hetzelfde.

Soorten loofbomen

Loofbomen, vaak in de vorm van leibomen, worden al eeuwen toegepast als natuurlijke zonwering bij boerderijen. Ook bij moderne architectuur passen leibomen perfect omdat ze zich mooi strak laten vormgeven. Vanouds werd de Lindeboom gebruikt, andere populaire soorten zijn de Leibeuk, Leiplataan en tegenwoordig de Amberboom met zijn prachtige rode en gele kleuren in de herfst.