Ga naar verbouw »

Passiefhuis energieneutraal of energieplus maken

Een Passiefhuis kan dankzij de extreem lage energiebehoefte eenvoudig energieneutraal of zelfs energieplus worden gemaakt. Bij energieneutraal wekt u zelf alle energie op die u verbruikt en bij energieplus zelfs meer. Dat kan met duurzame energie via PV-panelen, een warmtepomp en zonneboiler.

PV-panelen

PV-panelen gebruiken zonlicht voor het opwekken van elektriciteit en kunnen het Passiefhuis eenvoudig energieneutraal of zelfs energieplus maken. De duurzame elektriciteit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de warmtepomp, wasautomaat, droger, verlichting, computers, eventueel ter compensatie van een gasgestookt toestel of zelfs een elektrische auto. Elektriciteit die u zelf niet gebruikt, wordt afgegeven aan het openbare elektriciteitsnet en in mindering op uw afname gebracht. PV-panelen kunnen op een schuin of plat dak, georiënteerd tussen zuidoost en zuidwest worden aangebracht. Eventuele plaatsing achteraf - vanwege het verkrijgen van subsidie, spreiden van de investering, te verwachten prijsdalingen of rendementstoename - is geen probleem.

Pvt-zonnepanelen of Multi Energy Panels

Om een huis energieneutraal te maken kan het een slimme keuze zijn om op het dak elektriciteit en tevens warmte op te wekken. Dat kan ook gecombineerd in één systeem: een pvt-zonnepaneel, ofwel Multi Energy Panel, dat aan de bovenzijde zonlicht gebruikt voor het opwekken van elektriciteit (photovoltaic) en aan de onderzijde zonne-warmte voor de verwarming van tapwater (thermisch). Dat geeft een aantal voordelen:

  • Het elektrisch opwekkingsrendement wordt hoger doordat de onderzijde van het pvt-paneel door de zonnecollector wordt gekoeld.
  • Voor het opwekken van elektriciteit én warmte is met pvt-panelen altijd de meeste energie op te wekken (belangrijk bij een klein dakoppervlak).
  • Bij 100% of het gedeeltelijk toepassen van pvt-panelen kan het bovenaanzicht van alle panelen hetzelfde zijn.

Warmtepomp

Een elektrisch aangedreven warmtepomp levert extra benodigde warmte voor verwarming in de winter en eventueel warm tapwater. Dat kan via duurzame energiebronnen als de lucht, de aardbodem en het grondwater. De warmtepomp onttrekt de gratis warmte uit de bron via een circulerende vloeistof. De benodigde elektriciteit om de pomp te laten werken kan worden opgewekt door PV-panelen. Het opwekken van de benodigde energie uit de (duurzame) bron kost ongeveer 25% elektriciteit om de pomp te laten werken. U krijgt als het ware voor een kwartje stroom een euro warmte.

Zonneboiler

Een zonneboiler is de combinatie van zonne- collectoren op het dak en een voorraadvat (boiler) waarin het door de zon verwarmde tapwater wordt opgeslagen. De collectoren moeten georiënteerd zijn tussen zuidoost en zuidwest. Er kan tot wel 60% op het energieverbruik voor warm tapwater van bad, douche en keuken mee worden bespaard.