Ga naar verbouw »

Regenwateropvang voor huis en tuin

Waarom kostbaar drinkwater voor toiletspoeling, de wasautomaaat en tuin gebruiken als het ook met regenwater kan?

Minder dan 1% geschikt als drinkwater

Het is noodzakelijk om zuinig met drinkwater om te gaan. Alles wat leeft kan niet zonder en het is veel schaarser dan u denkt. Minder dan 1% van het water op aarde is geschikt als drinkwater, 97% is zeewater, bijna 3% is ijs en de rest is sterk vervuild of onbereikbaar (te diep). De vraag blijft almaar stijgen en in een toenemend aantal landen heerst waterschaarste. Desondanks wordt kostbaar drinkwater nog steeds op grote schaal onnodig verspild en vervuild.

Jaarlijks 80 duizend liter drinkwater besparen

Een regenwateropvanginstallatie met opslagtank en waterleidingen van tank naar woning is eenvoudig en voordelig aan te leggen. Daarmee vangt u drie vliegen in één klap: de riolering en de waterzuivering worden ontlast, én u bespaart kostbaar drinkwater. Voor een gezin van 4 personen kan dat wel 80.000 liter ofwel 80 m³ per jaar besparen. De installatie werkt volautomatisch. Wanneer de opslagtank onverhoopt leeg raakt wordt automatisch overgeschakeld op drinkwater. Bijkomend voordeel van regenwater is de natuurlijke zachtheid. Zo krijgt u op natuurlijke wijze een zachte was zonder gebruik van chemische wasverzachters.

Aanleg

De aanleg van een regenwateropvanginstallatie bestaat uit het aansluiten van de hemelwaterafvoeren van het dak op de opslagtank en een waterleiding van de tank naar de woning. De opslagtank van beton of kunststof wordt in de bodem ingegraven. Een kunststof tank kan door het geringe gewicht zonder hijskraan geplaatst worden, maar zal in gebieden met risico voor een hoge grondwaterstand, geballast (verankerd) moeten worden.