Ga naar verbouw »

Energiezuinig (vaat)wassen en drogen

Was-, vaatwasmachines en wasdrogers behoren tot de grootste elektriciteitsverbruikers in een huishouden. Energiezuinige hot-fill was-, vaatwasmachines en warmtepomp- of gasgestookte wasdrogers besparen fors op energiekosten. Goed voor uw portemonnee en het milieu!

Energiezuinige wasdrogers

De warmtepomp- en gasgestookte wasdroger zijn energiezuinige alternatieven voor de gangbare energieverslindende wasdroger. De warmtepompdroger werkt ook op elektriciteit, maar verbruikt 10% (A+) tot 30% (A+++) minder energie dan vereist is voor energielabel A. Voor de gasdroger bestaat geen energielabel maar die is echter net zo zuinig. Elektrische drogers (dus ook de warmtepompdroger) gevoed met elektriciteit uit het openbare net zijn minder milieuvriendelijk dan gasgestookte drogers. Het rendement van energiecentrales is hooguit 45% waarna er gemiddeld 5% binnenlandse transportverliezen ontstaan (bij import 15%). Bijna alle bekende fabrikanten zoals AEG-Electrolux, Bosch, Miele en Siemens hebben warmtepompdrogers in hun assortiment. Van gasgestookte wasdrogers zijn bij ons twee leveranciers bekend: Pirouwet en Hamstra. Tot slot de energiezuinigste droger: de waslijn buiten droogt gratis!

Siemens warmtepompdroger WT48Y780 heeft label A++.

Energiezuinige was- en vaatwasmachines

Met een hot-fill was- en vaatwasmachine bespaart u tot 35% op energie- kosten. Tevens zijn de wastijden korter en is er minder kalkaanslag.

Hot-fill principe

De gangbare was- en vaatwasmachines verwarmen zelf water met behulp van elektriciteit. Water opwarmen met aardgas is echter veel voordeliger. Dat is mogelijk door de machines "hot-fill" aan te sluiten op de warm tapwatervoor- ziening. Ervan uitgaande dat de warmtapwaterbereiding gebeurt door een (combi) cv-ketel of gasgestookte boiler.

Hot-fill wasmachine

Hot-fill wasmachines besparen 10 tot 35% op energiekosten. De gangbare wasmachines kunnen niet direct aangesloten worden op de warmwaterleiding. Ze gebruiken zowel koud als warmwater, maar hebben alleen een koudwater aansluiting voor het spoelprogramma en andere lage temperatuur programma's zoals de fijn- en wolwas. Een hot-fill voorschakel- apparaat maakt de machine geschikt voor warmwater aanvoer (afbeelding rechts). Er zijn hot-fill machines die reeds af fabriek geschikt zijn voor directe aansluiting op de warmwater- kraan. In Nederland leveren alleen Asko en Miele deze "kant en klaar" hot-fill wasmachines.

Hot-fill vaatwasmachine

Een hot-fill vaatwasmachine bespaart 5 tot 25% op energiekosten. Vaatwasmachines gebruiken in principe alleen warm water. Daarom kunnen de meeste modellen direct op een warmwaterleiding worden aangesloten (informeer bij de fabrikant). Machines die niet geschikt zijn voor directe aansluiting op de warmwaterleiding hebben een hot-fill voorschakelapparaat nodig. Bij aansluiting op de warmwaterleiding gebeurt de afwas alleen op de temperatuur die ingesteld is op de combi cv-ketel of (zonne)boiler. Meestal is dat zo'n 60 graden Celsius. Voorspoelen met koud water is dus niet meer mogelijk. Kwetsbaar servies kan niet met een speciaal laag temperatuur programma, maar moet met de hand worden gewassen.